Cum s-a născut revolta din Timişoara „episodul 1 sau analiza situaţiei care a condus la revoltă „

Înainte de a începe un monolog în cuvinte, probabil pentru unii lung şi plictisitor( s-a scris despre asta de atâtea ori, nu?) haideţi să vedem care era situaţia acelei perioade în România.

Interesant este că tocmai Timisoara nu era cea mai săracă zonă din România. Niciodată aici nu s-a ajuns la a cumpăra pâine pe cartelă , iar dacă aveai rude, prieteni, vecini care lucrau la Comtim , aveai carne din abundenţă, pieţele erau întotdeuna pline, iar dacă aveai nervi să stai la cozi , găseai cam de toate!

Deci tocmai în Timisoara nu existau acele restricţii ca în restul ţării.

Atunci ce a deranjat atât de mult, pe Timisoreni încât au ieşit în stradă? Foamea, nici într-un caz. Îmi amintesc acum o primă lozincă care s-a strigat în faţa casei lui Tokeş… Libertate !!! Acesta avea să fie adevaratul motiv pentru care tinerii au ieşit îb stradă, libertatea.             De ce? Timişorenii aveau un contact direct cu occidentul, dacă în restul ţării aveai 2 ore de program tv si un radio aservit puteri, în Timisoara puteai viziona între 3-5 canale tv sârbeşti si cel puţin 2-3 canale tv unguresti, deasemenea radio yugoslavia cu posturile din Novi Sad si Subotica aveau foarte multe emisiuni în limba romană la fel şi radio Kosuth din Budapesta  avea o ora de emisiune în limba română.

Era deasemenea mult mai uşor de receptat radio Europa Liberă şi chiar radio Louxembourg. 

Un alt punct care a contat foarte mult era faptul ; în timp foarte mulţi localnici au fugit sau plecat în Germania, Franţa sau S.U.A. acestia cautau să menţină contactul cu rudele din ţară şi astfel noi aflam despre cum este dincolo.

Un alt punct care avea să conteze mult era multitudinea etno-religioasă din Banat. Aici întâlnim români, sârbi, unguri, nemţi, bulgari, aromâni , rusniaci, slovaci etc. care de alungul timpului în istorie au învăţat să trăiască împreună, să se respecte. Multitudinea religioasă din Timisoara aducea cu sine aceaşi situţie de respect reciproc. Aici trăiau în pace ortodocsi, catolici, lutherani, reformaţi, baptişti, penticostali etc.

Un alt punct care a produs explozia revoltei a fost aroganţa autorităţiilor faţă de situţie.

Totul a pornit de la o foarte mică scânteie, o scânteie minusculă care a declanşat iadul în acele zile şi totul a început cu aroganţa autorotăţiilor prea încrezătoare în sine. Dar toate acestea in episodul următor.

Vă mulţumesc pentru răbdare şi lecturare.

Luci Wint

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.